Het verhaal van moeder Diana

“Mijn zoon zat in de criminaliteit en samen zijn we er ook weer uitgekomen”

Diana (50)

 

Een arrestatieteam in huis

Op een ochtend stond er bij Diana een arrestatieteam in huis, om haar zoon van 14 mee te nemen. Hij werd verdacht van een straatroof met geweld. Diana was compleet verrast. Ze kende haar zoon als een rustige jongen. Hij kwam altijd op tijd thuis. Wel kwam hij op school in opstootjes terecht. Maar als ze daarbij navraag deed, zeiden ze dat het aan de pubertijd lag. Als ze nu terugkijkt, waren er al wel wat signalen. Haar zoon ging om met oudere jongens. En hij vond geld steeds belangrijker.

 

Spanning en stress

Vanaf die ochtend stond het leven van Diana en haar gezin op zijn kop. Er werd een ‘leger aan hulpverlening’ ingezet. Dit kostte veel tijd. Alle aandacht ging naar haar zoon uit. Terwijl ze ook nog andere kinderen had die ze aandacht wilde geven. Dit alles zorgde voor veel spanning en stress en er kwamen ook eigen trauma’s naar boven. Diana ging in therapie om hier mee leren om te gaan. Door eerst aan zichzelf te werken, kon ze er daarna ook weer voor haar kinderen zijn.

 

Hulp zoeken

Naast de therapie zocht Diana manieren die haar en haar gezin konden helpen in deze periode. Haar advies aan andere ouders is dan ook om hulp te zoeken. Kijk welke hulp in jouw wijk beschikbaar is, bijvoorbeeld via buurt- of wijkteams. En ga het gesprek aan met iemand die je vertrouwt. Dit hoeft geen hulpverlener te zijn, dit kan ook een coach of pastoor zijn. Of een familielid. In ieder geval iemand die dicht bij je staat en er altijd voor je zal zijn.

 

Als praten niet lukt

En als je er niet over kunt praten met elkaar, schrijf dan brieven. Diana schreef ook brieven aan haar zoon. “Een ding moet je niet vergeten” zei Diana tegen haar zoon “ik zal altijd van je houden, maar dit accepteer ik niet”.

 

Het klinkt eng maar je kan gesprek aangaan met de politie

Het klinkt misschien eng voor ouders, maar Diana wil ouders ook meegeven om een gesprek aan te gaan met de politie. Dit betekent niet dat je aangifte doet maar zij kunnen je wel advies geven over hoe te handelen in bepaalde situaties.

 

Andere ouders steunen

Diana is een stichting begonnen om ouders in vergelijkbare situaties te ondersteunen. Meer informatie is te vinden op www.demoederisdesleutel.nl

nl_NLDutch