Het verhaal van ex-dealer Daniel

“Ik kreeg mijn eerste lijn coke van een Hells Angel.”

Daniel (43)

 

Van gebruik naar dealen

Toen Daniel naar de middelbare school ging, ging het aanvankelijk goed. Hij zat op de havo en haalde goede cijfers. Maar al vrij snel kwam hij in de problemen.  Hij kwam in aanraking met ‘foute’ vrienden, raakte veel betrokken bij vechtpartijen en probeerde zich stoerder voor te doen dan hij was.

Rond zijn 14e  begon hij met blowen. In tegenstelling tot zijn vrienden, kwam Daniel de coffeeshop wel binnen. Hij kocht dan niet alleen softdrugs voor zichzelf, maar haalde ook meteen voor zijn vrienden. Zo begon hij al wat kleinschalig te ruilen en te verkopen onder vrienden. Op zijn 16e kreeg hij voor het eerst cocaïne van een Hell’s Angel. Dit was het begin van een verslaving aan de cocaïne. Met deze stap belandde Daniel nog verder in een wereld van drugsgebruik en van dealers en criminaliteit.

 

Een verrotte en lege wereld

En dit bleek al snel een hele harde wereld te zijn. Daniel is gegijzeld, heeft een doorgeladen pistool op zijn hoofd gehad en is een keer bijna neergestoken. Aan de ene kant had hij hier schijt aan. Maar het was ook beangstigend. En het was altijd onveilig.

De meeste jongens waarmee hij in die tijd omging, zijn het criminele pad opgegaan. Een aantal jongens raakten betrokken bij de cocaïnehandel. Sommigen zitten inmiddels in getuigenbeschermingsprogramma’s van justitie. En een jongen is zelfs vermoord. Iets dat hem misschien ook wel had kunnen gebeuren.

De jongens met wie hij in die periode omging noemde Daniel zijn vrienden. Maar achteraf realiseert hij dat het helemaal geen vrienden waren. Het was een leeg bestaan. Het ging alleen maar om gebruik, geld, status en stoer doen.

 

Vechtersmentaliteit is ook de redding

Van jongs af aan heeft Daniel in een overlevingsmodus gezeten. Daniel had het thuis niet makkelijk. Op school was hij vaak letterlijk aan het vechten. Het is die vechtersmentaliteit die ook zijn redding is geworden om uiteindelijk uit de shit te komen. Inmiddels werkt Daniel voor de gemeente en runt een buurthuis. Hij woont samen en heeft twee jonge kinderen.

 

nl_NLDutch